Al eerder is geschreven dat niet alleen de fysieke conditie van belang is maar ook de mentale conditie doet er toe. Via coaching op drijfveren kan juist aan dat laatste aspect gewerkt worden. Hierdoor ontstaat groei en inzicht in waarom je doet wat je doet. Via coaching kun je tijdig een weg inslaan die ervoor zorgt dat je lekkerder in je vel komt te zitten (en is een eventuele burn out te voorkomen).

Wanneer je je onbewuste drijfveer ontdekt, dan komen de diepere overtuigingen naar voren, dan ontstaat er keuze en is niet meer de automatische piloot aan het roer. Er komt inzicht wat iemand 24/7 in beweging zet, en zo wordt duurzame verandering mogelijk.
Je leert je eigen valkuilen en uitdagingen kennen en gaat begrijpen wat van jou is en wat van de ander in de communicatie met een ander. Je gaat begrijpen waarom je doet wat je doet en zo komt er ruimte om patronen te doorbreken.

Tijdens de coaching gesprekken wordt duidelijk wat het probleem is achter de klacht, dit probleem heeft te maken met je drijfveer, en de daarbij behorende overtuiging die ervoor zorgt dat het probleem blijft bestaan. Vervolgens brengen we in beeld wat de kosten en de baten zijn van deze overtuiging en via dit inzicht wordt het mogelijk deze te veranderen, omdat dan ook duidelijk is wat het in stand houden van deze overtuiging je kost. Zo ontstaat er bewustwording en dat is zeer aangenaam voor de persoon zelf maar ook voor de omgeving. Uiteindelijk ga je naar huis met een haalbaar doel, die je in de komende periode moet uitvoeren. Om zo te ervaren, dat het ook anders kan.